Genel

Amatör Denizcilik Belgesi

Amatör denizcilik belgesi nedir, hangi alanlarda kullanılır ve alabilmek için hangi adımları izlemeliyiz? ADB hakkında merak edilen tüm soruları yazımızda bulabilirsiniz.

Amatör Denizcilik Belgesi (ADB) Nedir?

Amatör Denizcilik Belgesi (ADB); ticari amaç olmaksızın spor, gezi eğlence amaçlı tekne kullanan kişiler için gerekli olan belgedir.

Amatör denizcilik belgesi, dünya çapında geçerliliği olan bir belgedir ve uluslarası sularda ayrıca belge almanıza gerek kalmadan kullanabilirsiniz. ADB 2.5 ile 24 metreye kadar uzunluğa sahip teknelerin kullanımına olanak sağlar ve azami kişi sayısı 12 olmalıdır.

Amatör Denizcilik Ehliyeti Almak

Eğer yat kaptanı olmak, denizlere açılmak gibi düşünceleriniz varsa ilk adım olarak, gemici ehliyetinin kurslarında uzun eğitimler almadan, Amatör Denizcilik Belgesi alıp kendinizi keşfedebilirsiniz. Amatör denizcilik ehliyeti almak gayet kolay ve uygun fiyatlıdır. Denize ilgili herkesin başvurmasını öneririm. Kendi teknenizi veya kiraladığınız tekneyi kullanma imkanınız olur.

Amatör Denizcilik Belgesi Başvurusu

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sunmuş olduğu Amatör Denizci Eğitim Sistemi (ADES) üzerinden vermiş olduğu eğitime ücretsiz olarak katılırsınız. E-devlet ile sisteme giriş yapılır ve 24 adet eğitim içeriği vardır. Eğitimleri tamamladıktan sonra sınava girersiniz. Bu sistemdeki sınav ile ADB almak için gireceğiniz sınav tamamıyla aynı içeriktedir.

Bu kursu tamamladığınızda sistemde amatör denizcilik eğitimi katılım belgesi yer alır. Bu belge üzerindeki kodla Amatör Denizci Sınavına girebilirsiniz.

Amatör Denizcilik Eğitim Sistemi İçin: ADES

Amatör Denizci Sınav Başvuru Sistemi (ADBS) üzerinden e-devlet ile sınav başvurunuzu yapabilirsiniz. Sınav seçtiğiniz yerde ve tarihte yapılır. Yaklaşık yarım günlük bir eğitimin ardından sınava girersiniz ve başarılı olmanız durumunda ücretinizi yatırır, 10-30 gün arasında hazırlanan belgenizi alabilirsiniz.

Amatör Denizcilik Başvuru Sistemi İçin : ADBS

Amatör Denizcilik Sınavı ve Soruları

Eğitimin ardından gireceğiniz sınav 50 sorudan oluşmaktadır ve en az 30 soruyu doğru cevaplamanız gerekir. Sınav soruları tamamen teoriktir ve aşağıdaki konuların her birinden sorumlu tutulursunuz.

  • Tekne kısımları ve donanımları
  • Teknenin enine ve boyuna kesiti
  • Teknede yönler
  • Denizcilikte yönler
  • Rüzgarlar ve dalga üzerindeki etkileri
  • Orkoz nedir?
  • Tekne bağlama şekilleri
  • Şamandıralar

Size bu belge harcı ödeme mesajı gelmeden herhangi bir kanaldan ödeme yapmayınız.

ADB sınavını kazandıktan sonra ödemeler nasıl yapılır?

ADB sınavı sonrası başarılı olmanız durumunda sınava girmiş olduğunuz kurum tarafından SMS veya e-mail yoluyla gelen ödeme kodunu kullanarak Halk Bankası şubelerinden ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

ADB geçerlilik süresi ne kadar?

Amatör denizcilik belgesinin geçerlilik süresi yoktur, ömür boyu kullanılabilir.

Tekne/Yat Kullanmayı Nasıl Öğrenebilirim?

Etrafınızda tekne kullanmayı bilen ve öğretecek biri yoksa, Türkiye yelken federasyonuna bağlı yat veya yelken kulübünden tekne/yat kullanmayı öğrenebilirsiniz.

ADB alabilmek için yaş sınırı nedir?

ADB almak isteyen kişi 14 yaşını tamamlamış olmalıdır. Bu kişiler, velisi tarafından noter onaylı “muvafakatname” ile sınava girerler. 16 yaşından küçük ADB sahipleri boyu 7 metreden, sürati saatte 7 deniz milinden fazla olan özel tekneleri sevk ve idare edemezler.

ADB ile ticari tekne kullanabilir miyim?

ADB yalnızca spor, eğlence, gezi için geçerli olup ticari faaliyette bulunulamaz. Ticari amaçlı kullanımı durumunda ilk seferinde para cezası verilir, ikinci defa ehliyetin 2 yıl kullanım hakkı kalkar.

Amatör Denizcilik Kitabı olarak Amatör Denizcilik Federasyonu yayınından Sezer ATMACA – Amatör Denizci El Kitabı‘nı temin edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu