Genel

Denizde Çatışma

Denizde çatışma durumunda kalındığında ne yapılmalı?

Böyle bir durumda dikkate alacaklarımız sırasıyla şunlardır:

  • Can Güvenliği: Teknedeki herkesin iyi olup olmadığı kontrol edilmeli ve sayım yapılmalıdır. Herkesin sağlığından emin olduktan sonra diğer çarpışılan teknedeki kişilerinde sağlığınının yerinde olup olmadığı teyit edilmelidir. Herhangi bir yaralanma varsa ilkyardımda bulunmak ve kaptan tarafından telsizle arama kurtarma ekibinden veya etrafta tekne varsa bu teknelerden yardım istenmelidir.
  • Mal Güveliği: Tekne batma tehlikesinde olabilir. Batma veya su alma durumunda kaptan telsizle yardım ister. Verilmesi gereken en önemli bilgi teknenin mevkiidir, bunun yanı sıra teknenin adı, yolcu sayısı, kaptanın adına kadar mümkünse detaylı bilgi verilir. Su alan tekneye acil müdahale edilmelidir. Can yeleğini bir ağırlık ile su alan yere bastırmak veya yelken ya da bir brandayı teknenin etrafından su alar kısmı kapatacak şekilde çevirmek kısa süreli bir çözüm olacaktır. Tekne batma tehlikesindeyse diğer bir çözüm mümkünse tekneyi karaya oturtmaktır. Oturtacak bir yer yoksa kaptanın tekneyi terk emri olan Abondon emriyle tekne terk edilerek arama kurturma ekibi gelene kadar yardımcı bot veya can salına geçilir ve mevkiiden uzaklaşmamak için çapa atılır.
  • Çevre Güvenliği

Teknenin Karaya Oturmasının İyi ve Kötü Tarafı

Teknenin karaya oturması genel olarak olumsuz algılansada, batma tehlikesinde olan tekneyi karaya oturtmak, can ve mal güvenliğini sağlamak için bir çözümdür.

Diğer yandan tekne hatalı navigasyon, olumsuz hava şartları, kayalık gibi yükseltiler sebebiyle de karaya oturabilir. Bu durumda dikkat etmemiz gerekenler;

  • İlk olarak can emniyetine bakılır.
  • Teknenin su alıp almadığı kontrol edilir
  • Tekne su alıyorsa kesilmeye çalışılır.
  • Oturulan zeminin yapısı da önemlidir, eğer kum bir zemine oturduysa kendi çabanla tekneyi zeminden tekrar denize indirmek zor değil fakat taş eya kaya bir zeminse yanlış müdahale tekneye zarar verecektir.
  • Ayrıca teknenin pruvadan karaya oturması her zaman daha avantajlıdır, çünkü teknenin kıç tarafında bulunan pervane dümen aksanlarının maaliyeti fazla olduğundan zarar görmesini istemeyiz.

Tekneyi Yüzdürme

Tekneyi yüzdürmenen 4 yöntemi;

  1. Motorla veya yelkenle manevra yaptırmak
  2. Tekneyi bir tarafa yatırarak oturduğu zeminden kurtarmak
  3. Ağırlığı azaltarak yüzdürmeye veya bir tarafa yatırmaya çalışmak
  4. Tekneyi çektirmek

Yedekleme

Bir tekne bozulduğunda başka bir teknenin onu çekmesidir. Yedeklemede önemli olan husus aradaki bağlantının sağlamlığı ve çekilen tekneninn savrulmamamsıdır.

Tekneden diğer teknedeki koçboynuzuna halat bağlandığında bu halatın koçbuynuzuna temas eden ısmı aşınarak kopabilir, bunu önlemek için koçboynuzuyla halat arasına genelikle bir bez parçası sarılır.

Halatın uzunluğu dalga durumuna ve gerilmeye göre ayarlanır. Çeken teknenin dikkat etmesi gereken halatın gerilene kadan çok yavaşça hareket etmesi ve gerilmeden sonra yine yavaşça hızını artırmasıdır.

Savrulma durumu çeken teknenin çektiği tekneden daha büyük olması durumunda gerçekleşebilir. bu durumda birden fazla halat bağlanarak denge sağlanmış olur.

Ayrıca yedeklemede anında çözülebilecek düğümler atılır ki ani bir durumda tekneleri hızlıca ayırmak mümkün olsun.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu